Ok boek: De Tech Goden

In The Death of the Gods; The New Global Power Grab bestudeert Carl Miller de macht die in handen is van wie het digitale beheerst. Hij beschrijft mooi waarom hacken de leidende filosofie werd van de tech bedrijven:

“Je leert hoe iets werkt. Je ontdekt de imperfecties ervan. Je gebruikt een methode waarmee je die imperfectie verandert in een kwetsbaarheid en je exploiteert die. Het apparaat doet niet meer dat waar de maker het voor heeft gemaakt. Het doet wat jij wil. Jij, dankzij een mix van kennis, vaardigheid, doorzettingsvermogen – je hebt je het apparaat toegeëigend. Je hebt wat gedaan en de wereld veranderd.”

In het laatste hoofdstuk vertelt een anonieme medewerker van een anoniem bedrijf hem dat hij niet precies weet welke afweging het door hem gemaakte algoritme maakt. Maar dat doet er ook niet toe. Er is voor hem geen waarheid, zegt de anonymus. ‘Waarheid is dood.’ Voor deze algoritme-maker is er alleen nog maar output, en output is niet waar of niet-waar. De beste output is de output die ‘de minimale evaluatie criteria’ doorstaat.

(Meer over dat boek in Vrij Nederland.)