Goed boek: Winners Take All van Anand Giridharadas

Zijn boek blijft in het nieuws, en terecht. Anand Giridharadas toont in Winners Take All. The Elite Charade of Changing the World helder hoe het huidige corporate systeem werkt: doe aan de voorkant alsof jouw bedrijf goed doet en een betere wereld belichaamt. Betaal ondertussen aan de achterkant zo weinig mogelijk belasting, eet kleinere spelers op en zuig je eigen werknemers uit. Als je maar blijft zeggen dat je goed doet.

Anand won er nu de Rushdie Award for Outstanding Lifetime Achievement Award for Humanism in Culture mee, die wordt uitgereikt op Harvard tijdens net zo’n conferentie als al die conferenties die hij onderzocht en bekritiseert: rijke bedrijven doen net-alsof ze goed doen. In dit stuk in Vrij Nederland (december 2018) bespreek ik het boek, maar geïnspireerd door Giridharadas keek ik ook naar Nederlandse bedrijven en moest daarbij ontzettend lachen om snoephandel Jamin. De keten beweert dat ze staat voor een ‘goede levensstijl’ die de ‘basis voor een gezond lichaam’ is. Echt waar; staat op de website. Hoe praat de suikerdealer van het plaatselijke winkelcentrium dat recht?! Met een soort Tarzanbocht:

‘Wij vinden het bij Jamin dan ook erg belangrijk een bijdrage te leveren aan deze gezonde levensstijl. Dat doen we door bij te dragen aan je momenten van ontspanning.’

Eet snoep van Jamin, dat ontspant, dus word je er gezond van… Olladiejée!

(Meer over het boek van Anand Giridharadas dus hier in mijn stuk bij Vrij Nederland.)